ČLÁNKY



Kam až zajde BRS?


Když se v roce 2012 objevil motýlek od BRS s názvem Alpha Beast 2.0 všichni příznivci balisongů zajásali. Protože do té doby pouze šilhali po 1. generaci tohoto nože, který se dostal jen k pár šťastlivcům. Podle fotografií první verze se spoustou začátečnických nedodělků, se verze 2.0 dost zlepšila a dokázala je podchytit. BRS nám tak nabídlo jeden z nejlepších balisogů té doby. BRS se zapsala do očí fliperů a sběratelů velice kladně. Zpracování nože bylo výborné, motýlek cílil na flipaře, kteří si ho okamžitě oblíbili. Můj osobní názor je ten, že v té době byla firma BRS na vrcholu. Nůž se později vyprodal a stal se z něj pro sběratele ceněný předmět. O dva roky později, tedy v roce 2014, se na trhu objevil balisong s názvem Replicant. Po předchozím úspěšném modelu se po tomto doslova zaprášilo. Každý chtěl mít Replicanta, velice dobře se s ním flipovalo a byl dobře zpracován. A tehdy už ale nebylo zpracování úplně 100% jako u předchozího modelu. Našli se nějaké nedodělky v podobě ostřejších hran a někteří měli i jiné drobné nedostatky.

V tu dobu bylo asi nutné napravit dobrou pověst firmy hned, než půjde směrem dolů. Proto světlo světa spatřil motýlek Alpha Beast 3.0. Pár maličkostí, které nůž konstrukčně posunuli zase o něco dál. Zakulacený hřbet čepele a větší pivoty byli výborným přínosem téměř dokonalého balisongu. Ale na kvalitě nůž trošičku ztrácel. Bylo vyrobeno více kusů, s různými anodizacemi, které později doplnily i jiné varianty čepele aj. Z kvality se přešlo na kvantitu a BRS nevyráběl téměř nic jiného, než různé modifikace svého nože. Tolik se jim to zalíbilo, že touto politikou šel i jeho druhý model Replicant – různobarevné příložky včetně změny typu čepele. A protože najednou nebyli Alpha Beast 3.0 a Replicant zas tak vzácné nože, mohli jste svůj již zakoupený nůž poslat zpět, na jakési vizuální vylepšení. Nůž se vrátil docela originální, někde něco přebrousili, upravili tvar, anodizovali, zkrátka možností nepočítaně. Hattrick ve vyráběných nožích završil úplně nový model Barebones. Svou kvalitou ještě klesl o kousek níž. I když jsme se také u něj dočkali různých vylepšení v podobě rukojetí. Zkrátka mi to bohužel přijde, že firma BRS začala výborně a kvalitním balisongem, který byl kvalitní a vzácný, protože jich moc nebylo. Nyní má Alpha Beast víc barevných variant než kdejaká automobilka v nabídce barev svých aut. A proto není problém sladit barvu nože s barvou vašeho auta, no není to úžasné. Já říkám, že ne. Všeho moc škodí. Většina majitelů si kupovala první Alpha Beast pro jeho kvalitu a zřejmě i pro jeho vzácnost. Tím že je Alpha Beast téměř všude kam se podívám, její atraktivnosti moc nepřidá a ceně při případném prodeji už vůbec ne. Je to škoda.

BRS začala dobře, pak kvalitu pustila na druhou kolej a přestoupila na kvantitu, kterou vidíme až do teď hlavně u Alpha Beastu. Při vší úctě všech těch základních anodizovaných verzích, ALTů, Infinitů, Premium verzí aj., co nás ještě čeká. Ruku na srdce, kdo vyjmenuje všechny barevné kombinace anodizace modelu Alpha Beast a barevné kombinace příložek na Replicantovi? Budu rád, když dám dohromady typy čepelí firmy BRS na třech nožích. No pro zajímavost, zkusme to: Clip Point, Drop Point, Scorpion Tip Tanto, Bayonet, Tanto a Bowie. Mezi sběrateli motýlků ve světovém měřítku by se asi našlo několik jedinců, kteří se orientují např. na Benchmade, nebo modely Darrela Raplha a jiných. Dnes se mezi ně mohou řadit i motýlkáři zaměřené na balisongy do BRS, protože jejich variant je nemalé množství. Marketingu BRS to zřejmě pomáhá, o tom jsem přesvědčen, ale z balisongů této firmy se stává poněkud ‚tuctovka‘. A bohužel tímto fenoménem občas trpí i kvalita, jako jsme se nejvíce přesvědčili na začátku výroby modelu Barebones. Možná se mnou nesouhlasíte a je to samozřejmě vaše právo, ale já to bohužel vidím takto. A stejně si každý koupíme nějaký ten BRS.



© Fix; 24. březen 2018 

< předchozí        zpět        další >