ČLÁNKY



Nákup balisongu podle cenové hranice


Při nákupu balisongu zohledňujeme několik kritérií, mezi tu nejdůležitější bývá cena. Na tu se zaměříme trochu podrobněji. Je spousta motýlků v různých cenových relacích, ale jak poznat, který má skvělou cenu a který je jen předražený balisong. Do cenové relace 1000 Kč nenajdeme žádný kvalitní balisong o kterém by se dalo prohlásit, že stojí za to. Najdeme nějaké levné čínské nekvalitní motýlky, nebo stejně nekvalitní napodobeniny známějších modelů. Většina těchto modelů nevydrží déle jak měsíc poctivého flipování. I kdyby přesto někdo po mě chtěl, abych mu nějaký doporučil, přimluvil bych se s výhradami k M-Tech Twistu. Nesmím zapomenout na Mantis VujaDe, který je ale do sbírky než na EDC či flipování. Bear & Son se sice dá v USA sehnat pod 1000 Kč, ale vyjádřím se o této firmě až v dalším odstavci.

Zvýšíme-li cenovou relaci na 2500 Kč, tak už se dají najít balisongy o kterých se dá bavit jako o nožích s lepší kvalitou. To bohužel nemůžeme říct o výrobcích firmy Bear & Son. Tyto nože jsou bohužel jen předraženou nekvalitní formou čínských nožů, ale jsou „Made in USA“. Remington balisong je z dílny Bear & Son – stejná kvalita. Firma s podobným názvem, ale i se stejným majitelem, Bear OPS už dělá o poznání lepší motýlky, i když úplné top kvality také nedosahují. Jde o modely B-200 (střenky z G10) a B-400 (hliníkové střenky). Musím ovšem podotknout, že do 2500 Kč se v Česku sehnat nedá! Opravdu kvalitní motýlek v této cenové relaci pochází z Itálie, jde o Fox Breeden Bali. Tento nůž je výborně zpracovaný, ale na flipování rozhodně není a pro EDC není také nejlepší, protože jeho hmotnost je lehce přes 200 g. Další nůž z této relace je první model Mantisu. Nedá se ale mluvit o rovnocenném motýlkovy, jde spíš o takový designový úlet, ale materiály a zpracování jsou výtečné. Na nože firmy Exiled raději hned zapomeňme, použité materiály sice vůbec nejsou špatné, ale jejich zpracování je rozhodně nedostačující. V ruce jsem měl sice jen tři modely od této společnosti, a za sebe musím říct – nebrat! Do nedávna byl ještě k sehnání motýlek Bradley Kimura, ale ten se bohužel již přestal vyrábět a zakoupit lze pouze použitý kousek.

Když cenově poskočíme až na 5000 Kč, tak se nám nezpřístupní žádný další motýlek, kromě tří. Dvojice nožů Böker plus balisong (06EX011) a jeho menší verze s označením 06EX001. Oba mají cenovku přes 3000 Kč a s větším se velice dobře flipuje a díky klipu je také platný jako EDC. Jinak mají oba nože linery s modře anodizovaného titanu s G10 příložkami. Čepele typu Weehawk je z nerezové oceli 440C. Třetím do skupiny je Benchmade 53, tedy opět menší motýlek, který se už nevyrábí, ale na skladech se nějaký ještě nachází a jeho využití vidím především jako EDC i díky klipu a menší hmotnosti, která je způsobena střenkami z G10. Čepel má tento model z D2.

Do 10 000 Kč seženeme spoustu motýlků výborné kvality, např. celou 60. sérii od firmy Benchmade. Jde o celokovové balisongy, které se od sebe liší pouze druhem čepele (Weehawk, Tanto, Bowie). Microtech MetalMark je také výborný motýlek, který ale nesrší flipovacími vlastnosti. Je totiž jediný U-kanálový motýlek, o kterém je v tomto článku zmínka. Čepel má z nerezové oceli 154CM nebo Elmax. Střenky jsou hliníkové, dříve se vyráběli i z titanu, ale ty byly o něco dražší. Benchmade 51 také spadá do této cenové kategorie, prodává se v různých verzích, ale v základu má čepel z D2 a titanové střenky doplňují G10 příložky. V hledáčku nás může zaujmout i novinka Quatermaster Marty McFly s vyměnitelnou čepelí. Dá se sehnat i spoustu použitých balisongů z druhé ruky. A výběr ještě završí množství motýlků od nožířů. Zkrátka v této cenové relaci jsou možnosti o koupi nože pochopitelně nejlepší.

Na závěr bych měl asi doporučit nějaký motýlek pro EDC a pro Flipování. Výběr se ztenčuje, a pokud novému majiteli nebude vadit menší velikost, taky bych pro EDC měl Benchmade 53. Má-li budoucí majitel zájem o flipovací motýlek, měl by se poohlédnout po Bradley Kimuře. Je to vyníkající motýlek, ale už bude těžko sehnatelný, protože se nevyrábí. Do hledáčku se nám dostane velký Böker plus Balisong, který je pro flipování také velice dobrý. Pokud chce majitel do nože „vrazit“ přes pět tisíc, nabízí se mu již slušné nabídky balisongů.



© Fix; 16. květen 2015 

< předchozí        zpět        další >