ČLÁNKY



Příživníci


Böker 06EX011 a Benchmade 51-1101

V každé době se najdou firmy, které se nějakým způsobem přiživují na úspěchu někoho jiného. Jelikož je výroba a prodej balisongu také business, není divu, že se i v těchto vodách najdou firmy, které parazitují a vydělávají na úspěchu jiných. Když nějaká čínská firma vyrobí motýlek bez názvu, který je nápadně podobný nějakého známému modelu, nějak zvlášť to nikoho nepřekvapí. Smutnější je, že když nějaká firma má svou značku a tu si mj. založí na kopírování designu. Teď mám na mysli firmu Benchfit, která napodobuje firmu Benchmade. Druhá firma, která sice nemá podobné jméno, ale nenapodobuje jen jednu firmu, ta firma se jmenuje Exiled Cutlery. Třetí je firma Böker, která ale svou slávu nezískala kopírováním!

První firma, která ostře vystoupila proti obchodní politice firmy Benchmade, byla Exiled Cutlery. Dokonce se chlubila tím, že kopírováním nijak neporušují žádný patent firmy Benchmade. Začala napodobováním nejznámějšího modelu od firmy Benchmade model 42. Firma si kopii pojmenovala FU42. I když napodobovala i modely 43 a 47, nazývala je FU42 Clip point a FU42 Tanto. Vyráběla i modely trénovací a modely s různými barvami. Nůž od Exiled je U-kanálové konstrukce, stejně jako originál. Materiál střenek ale není titanový, jako u originálu, ale z nerezové oceli. Díky tomu je hmotnost nože více než 160g, na rozdíl od 125g. Další rozdíl je absence pružinové západky. Téměř kompletní řadu dokončil trénovací model s názvem Exiled FU42 Trainer. Firma Exiled ale neskončila pouze u kopírování již nevyráběných modelů firmy Benchmade. Další napodobované modely byly různé druhy modelu Valhalla Icon of Sin. Vychrlili spoustu modelů se spoustou variant rukojetí. Cena těchto napodobenin je 90$ až 140$.

Nyní se podíváme na firmu Benchfit. Jak už bylo řečeno, název firmy jasně ukazuje, co vlastně firma napodobuje. V produkci má celou sérii napodobenin 40. série firmy Benchmade. Cena je ale o hodně přijatelnější než ceny originálů. Cena všech těchto modelů je 60$. Rozdílů oproti originálu je několik. U modelu 42 je originál vybaven rukojeťmi z titanu, napodobenina má použitý materiál rukojetí 440C, tedy stejná nerezová ocel, která je použitá pro čepel. Hmotnost originálu je přes 120g, kopie má 170g. Další rozdíl, který jsem již zmínil je ten, že originál se již nevyrábí a kopie ano. Posledním závažným rozdílem uvedu zemi původu. Originál pochází z USA a kopie z Číny. Firma kromě celé série 40 kopíruje ještě jeden model a to model 32. Model se opět velice podobá originálu. Čepel na originálu je tvořena z oceli D2, kopie má ocel 440C. Tento model není primárně určen pro americký trh. Důvod je jednoduchý, firma Benchmade má v USA zaregistrovaný patent pojistky. Další model, který tato firma napodobuje je neméně slavný Cold Steal Arc Angel. Kopie je trochu jinak zbarvená, cena je 25$. Originální název kopie je Benchfit Mark 4 Arc Angel. Ale abychom se nemotali jen kolem napodobenin, firma vyrábí i vlastní modely, jsou jím Benchfit Mark 5 Titanium Bolt a Benchfit Mark 2 RB.

Další model, který by se dal považovat za kopii je nůž firmy Böker s označením 06EX011, který je nápadně podobný modelu 51 od Bechmade. S ostatními kopiemi má společné jen to, že Böker plus je také vyráběn v Číně. Zpracování je o dost lepší než u předešlých kopií. Firma Böker se samozřejmě nijak nehlásí k tomu, že design je okopírovaný. Když se podíváme detailněji na oba nože, tak se najde mnoho rozdílů. Například hlavní rozdíl je typ čepele (Weehawk a Spear Point). Materiál čepel se také různí. Originál má čepel z D2 a Böker jí dělá z oceli 440C. Střenky jsou ale ze stejných materiálů, tedy anodizovaného titanu s příložkami z G10. Design střenek se ale nepatrně liší. Šířka rukojetí je různá, stejně jako se liší počet děr v příložkách. Hmotnost také není stejná, Benchmade 51 má 97g a Böker má 122g. Hlavním společným znakem je pojistka obou nožů, která má naprosto stejný princip. Dalším spojovacím znakem je sendvičová konstrukce se zen kolíkem. Oba modely jsou vybaveny klipem. Hlavní rozdíl od předešlých firem je ten, že Böker 06EX011 není oficiálně dostupný v USA.

Nyní je jasné, že firma Exiled se neohroženě pustila do kopírování úspěšných modelů od firmy Becnhmade a Valhalla, na tomto napodobování si založila svůj úspěch. Firma Benchfit si dokonce dala podobný název jako má společnost, od které napodobovali své výrobky. Ani jedna firma ale nemůže svou kvalitou nijak ohrozit originály. To ovšem nelze úplně říct o firmě Böker. Výrobek Böker 06EX011 je sice podobný produktu Benchmade 51, ale zda se jedná o kopii není zcela zřejmé. Má dost rozdílů, ale má také hodně společných rysů. Zda jde o kopii nechám na Vás.


Böker 06EX011 a Bechmade 51



© Fix; 14. září 2013 

< předchozí        zpět        další >