ČLÁNKY



Vyšší třída


Automobily jsou rozlišeny do několika tříd, ve které kraluje tzv. vyšší třída aut. Pokud by něco takového mělo fungovat i u balisongů, byla tato vyšší třída poprvé prezentována pomocí produkčního nože v roce 2012. Stejně jako u aut čekáte to nejlepší právě ve vyšší třídě. Ve světě balisongů je dle mého to nejlepší s titanovými rukojeťmi v U-kanálové konstrukci s kuličkovými ložisky místo podložek a pružinovou západkou. Proč tyto kritéria? Je jasné, že je lepší nůž osazený pružinovou západkou než obyčejnou a kuličková ložiska jsou lepší než obyčejná ložiska. V tom je snad jasno, ale v případě U-kanálu je to subjektivní. Podle mě je dobře odladěná U-kanálová konstrukce méně náchylná na vakly než sendvičová konstrukce. Lépe drží a je zde míň šroubků, které se můžou povolit.

První nůž splňující moje kritéria vyšší třídy byl produkční balisong od Microtechu MetalMark. Poprvé se snad objevila realizace nápadu dát kuličkové ložiska do U-kanálové konstrukce. V roce 2012 se totiž tento nůž vyráběl pouze ve verzi s titanovými rukojeťmi. Ty byli později nahrazeny hliníkovými, které už pochopitelně do vyšší třídy nepočítám. Myslím si, že v tomto ohledu můžeme tento nůž nazvat revolučním. Jedinou vadou ke konstrukční dokonalosti je nezamezení kontaktu západky s ostří čepele. I když jejich setkání zdatně brání pružinová západka, při nešikovné manipulaci ke kontaktu zkrátka může dojít.

Jelikož se žádná jiná firma s koncepcí vyšší třídy nepochlubila, přišla Microtech v roce 2015 s dalším nožem. Jde o custom verzi Tachyona III. Obyčejné verze neměli titanové rukojeti ale pouze hliníkové. Custom verze měla ještě jednu vychytávku – vyklápěcí klip. Další zajímavostí nože je neobvykle nabroušené falešné ostří. Celý nůž je velice dobře propracovaný a v případě Tachynonu III se Microtech poučila a západka nemůže potkat čepel.

Další výrobce, který se mohl zařadit mezi nejlepší je Benchmade. Jejich model 87 splňuje kritéria vyšší třídy dostatečně. Jedna drobnost se přeci najde, nemá úplně pružinovou západku ale magnetickou. Díky důmyslnému systému se ale chová úplně stejně jako pružinová, proto firmě tento malý nedostatek odpouštím. Kromě zmiňované západky a tvaru čepele nenajdeme na noži nic až tolik výrazného. Je velice kvalitně zpracován, možná jedno z nejlepších zpracování balisongu firmou Benchmade. Pro mě je malá škoda povrchové úpravy rukojetí, protože po úpravě Bead Blast je vidět i ten nejmenší škrábanec a že udělat škrábanec na tomto povrchu není vůbec problém.

Poslední nůž v této kategorii nepochází z USA ale s Číny. Firma Maxace spojila sílu s firmou MidnightCat Studio a vznikl velice povedený model Pelican. Maxace je mladá společnost a motýlky dělá zásadně s kuličkovými ložisky a pružinovou západkou. I když v očích některých zákazníků jde stále o nůž z Číny, předsudky stranou, je to jejich standart, který s MC studio posunuli ještě o metu výš. Nůž je spíš zaměřený na designové detaily, které jsou velice kvalitně zpracované. Žádné jednoduché tvary, v každém ohybu, v každé mezeře musí být nějaký designový prvek. U produkčních nožů na tento přístup nejsme zvyklí. Vrcholem jsou karbonové vložky v rukojeti ale i v čepeli. Tento nůž je zaslouženě ve vyšší třídě.

Na konec snad ještě vyřknu své zbožné přání, víc balisongů do vyšší třídy. Nepředpokládám, že by se ale přidalo více výrobců. Například od Jerryho Homa nebo od BRS bych to vůbec nečekal. Ale mohli by se pochlapit dlouho nečinní výrobci, třeba Pro-Tech. Pro úplný pořádek ještě uvedu odkaz porovnání nožů vyšší třídy.



© Fix; 17. srpna 2018 

< předchozí        zpět        další >