ČLÁNKY



Můj sen o ideálním balisongu


Mám takový pocit, že všem balisongům, které vlastním vždy něco chybí, aby v mých očích byli 100%. Jenže když by někdo vyrobil nůž, který by byl 100%, mělo by pak cenu dál vyrábět balisongy? Jasně že ano, je to jako u aut. Jak poznáte nejlepší auto, když každému vyhovuje něco jiného? A vůbec, co znamená 100%. Zkrátka mám pocit, že podle mě nejlepší balisong ještě nebyl vyroben, alespoň ne v produkční rovině. Pro mě 100% znamená bezvadný flipovací nůž, který dokáže být nápomocen při řezání.

Jakou by měl mít takový nůž konstrukci? U-kanál jsem vyloučil, sendvič se lépe čistí. Jenže U-kanál je pevnější, ale složitější na výrobu. Dnes se zdá i tak trochu zastaralý, což je samozřejmě nesmysl, je to jen dříve používaná varianta, která se i dnes používá, jen o něco méně. Já jsem pro sendvičovou konstrukci. Pro výrobu rukojetí by měl být použit titan. Tady jsou ostatní materiály asi vždy krok zpět. Střenky by neměly být zahnuté nebo jinak zvláštně tvarované, měly by být prostě rovné. Nerezová ocel je těžší, samotná G10 stejně jako mosaz nepřipadá v úvahu. Příložky bych nepoužíval, ztenčili by použitý titan a potom by docházelo k pružení jednotlivých vrstev střenky k sobě, jako to občas můžeme sledovat na Benchmade 51. U materiálu na čepel si nejsem úplně jist, vyloučil jsem různé nerezové oceli a zůstala mi pouze varianta s 154CM a S30V. Možná bych se mírně víc přiklonil k 154CM, ale opravdu jen mírně (velice subjektivní). V typu čepele jsem neměl dlouho jasno. A ani teď není odpověď úplně jasná. Asi bych použil typ Spear Point, flipovacímu noži je to jedno a pro EDC je to asi dobrá volba. Samozřejmě by měla být jednostranně broušená. Když jsem se rozhodoval, jestli by měl můj dokonalý balisong mít zen kolík nebo tang piny, myslel jsem si, že si nevyberu a bude to jedno. Nakonec jsem si vzpomněl, že tang pin snadněji roztrhne kapsu, proto bych se přikláněl k hladkému zen kolíku, takovému, jako je použitý na Protech FlyFather.

Místo podložek by měl být použit systém IKBS, tedy kuličková ložiska. Čekali jste něco jiného od flipovacího nože. Je pravdou, že fosfor-bronzové podložky taky dobře fungují, ony i obyčejné dobře namazané podložky, ale kuličková ložiska jsou zkrátka to nejlepší, co lze použít. Západka by měla být zabezpečená proti dotyku s čepelí. Tomu by se mělo zabránit použitím trojúhelníkového spaceru. Ale dobře umístěný barelový spacer také splní tento požadavek, podobně jako je to řešeno na Microtech Tachyon II (první verze s Bowie čepelí). Typ západky je nadmíru jasný. Volná západka by se při flipování pletla, typ západky použitý na Benchmade 51 a 32 by mohla otloukat bezpečnou rukojeť, magnetická západka pro flipovací nůž je holý nesmysl. Jediná správná varianta je pružinová západka, která se dá zajistit i v zavřeném stavu, ne jako balisongy Spyderco. Západka by měla mít nožnost přehození na druhou rukojeť a mohla by být nastavovatelná, jako je dělá Darrel Ralph. Jelikož tento vysněný balisong by měl být nůž na flipování, ale i pro EDC, musel by obsahovat klip. Ten by měl být „přehoditelný“ na kteroukoliv stranu, kterékoliv rukojeti. Případný majitel by měl mít možnost si plně vybrat, co mu vyhovuje. Materiál by mohla být nerezová ocel, nebo opět titan, tady už jsem v použitých materiálech benevolentní, stejně jako u materiálu západky a spaceru.

Nůž by na sobě neměl mýt žádné extravagantní věci, jako je extrémně vystouplá západka, nějaký šílený design střenek atp. V rukojetích bych povolil sem tam nějakou díru a taky by měli být sraženy hrany. Na bezpečné rukojeti by měla být i dutina pro zapadnutí západky. Čepel musí být dobře zpracovaná, žádná ostrá hrana, něco jako na Benchmade 62. Nůž by měl mít i choil, aby se mohl snadno brousit. Pivoty v oblasti tangu by měli mít hvězdičku pro šroubovák z obou stran. Žádné použité šrouby by neměly být skryty. Výčnělky čepele v oblasti tangu („uši“) by měli být také minimální, maximálně půl centimetru, ale nejlépe žádné.

Zkrátka můj ideální balisong bych si představoval asi takhle: sendvičová konstrukce, titanové střenky bez příložek s pružinovou západkou, která musí být přehoditelná jako klip, čepel by měla být z nerezové oceli S30V nebo 154CM, místo podložek by byla použita kuličková ložiska. Váha by měla být zhruba mezi 115g až 135g. Typ čepele bych uvítal jednostranně broušený Spear Point. Tak bych si představoval svůj ideální balisong jak na mé oblíbené flipování tak i na EDC i když – flippování především.



© Fix; 26. říjen 2014 

< předchozí        zpět        další >