ČLÁNKY



Když se mistr tesař utne


Název článku vcelku napovídá, čím se budeme zabývat. Půjde o chyby konstrukční, kdy se ničí nějaká část nože (hlavně čepel), nebo nůž má nějaké výrobní či konstrukční vady. Nepůjde o chyby, o kterých víme při koupi nože, jako použití nevhodného materiálu nebo nevhodných tvarů čepele či střenek. Budu poukazovat na chyby mých nožů, které vlastním, proto se může stát, že stejný model pozdější výroby už tuto chybu nebude mít. Zaměřil jsem se na špičkové produkční výrobky.

První nedostatek, který odhalím je na noži, který se již nevyrábí a nedostatek nijak nesnižuje funkčnost nože ani se nijak nepodílí na jeho postupném znehodnocování. Na modelu SpyderFly od firmy Spyderco si lze všimnout, že osa čepele typu Spear Point není souvislá linie přes celou čepel. Spear Point by měla být osově souměrná, tzn., že linie by měla vést samotným středem čepele. Když linie přechází k části s falešným ostřím, je mírně mimo osu.



U Spyderca ještě zůstaneme. Když Laci Szabo navrhoval SzaboFly, nepomýšlel na to, že bude motýlek při manipulaci tolik pružit. Při flipování totiž nůž zapruží a čepel mírně překmitne svůj doraz, o který se zastaví, když je v klidu. Tento překmit, nebo „propružení“ způsobí, že ostří čepele narazí na spacer v nebezpečné rukojeti a zanechává na ní šrámy. Zkrátka ostří se tupí a nechává zářezy na spaceru, který je měkčí než čepel.



Další objevená neřest pochází od firmy Microtech, přesněji z modelu Tachyon II s Bowie čepelí. Vyfrézované díry v čepeli nesou znaky nepatrných prohlubní, které vznikli při výrobě. Na první pohled není tento nedostatek vidět, ale při bližším prohlédnutí čepele si nelze nevšimnout. Jelikož noži není více co vyčítat, je škoda, že výstupní kontrole utekl tento nedostatek, který se bohužel netýká pár kusů, ale celé série. I proto se domnívám, že v tomto případě nepochybila pouze výstupní kontrola, ale celý výrobní proces.



Ani balisong Microtech Tachyon II s Tanto čepelí neunikl nedokonalosti. Kdo s nožem neflipuje, na tuto drobnost ani nepřijde. Jde o to, že při manipulaci s nožem čepel otlouká spacer, na kterém vzniká viditelná odřenina. Je škoda, že tento nedostatek nebyl odstraněn, protože náprava v konstrukci by nebyla nijak složitá.



Když jsem se pustil do Microtechu, měl bych se také pustit do Benchmade. Podíváme se na 60. sérii. Jestli si myslíte, že nože 62 a 63 se liší pouze čepelí a střenky jsou naprosto stejné, vyvedu vás z omylu. Díry, které jsou nejblíž k čepeli, se liší. Poslední zahloubení díry je na modelu 62 o dost mělčí než na modelu 63. V obou případech se jedná o obyčejnou verzi, žádné „First production“ ani jiné limitované verze. Rozdíl mezi prohloubením je značný. U vzdálenějších děr je už rozdíl minimální.



U Benchmade ještě zůstaneme, a to u modelu 32. Když se nůž zavírá, čepel bokem naráží do střenky. Chtělo by se říct, že tato drobnost se dá odstranit utažením šroubků, ale šroubky nelze utahovat do nekonečna, nůž se musí pohybovat. Když se s nožem intenzivně manipuluje, objeví se na čepeli odřenina, která vznikla kontaktem čepele s rukojetí. Je škoda, že si to u Benchmade víc nepohlídali, i když je možné, že jde o chybu jen u mého nože.



A co když se utne sám mistr tesař. Kdo by měl být ale samotný mistr tesař. No přece Darrel Ralph. Podíváme se na výrobek DDR Tactical Titanium Balisong Butterfly Knife s čepelí Trident. Základní věc, kterou od drahého motýlku očekáváme, že bude nějakým způsobem zamezeno střetnutí západky s čepelí. U tohoto balisongu tomu tak není, západka není pružinová a proto umí mírně škrtnout o špičku čepele. Je veliká škoda, že se u tak prestižního balisongu objeví taková zásadní chyba.



Není škoda, že i na špičkových produkčních nožích není problém najít nějaký nedostatek. Když si uvědomíme, jaká je cenovka na takových balisonzích, tak tyto chyby neradi odpouštíme. U nože za tři stovky si dokážeme představit ledacos, ale u elity? Je to škoda, že nejsou takový pedanti, aby mohli vyrobit nůž, se kterým se můžou chlubit a stát si za jeho kvalitou.



© Fix; 16. říjen 2014 

< předchozí        zpět        další >