ČLÁNKY



Jak rozeznat padělek od originálu?


Už jsme se tu zabývali noži, který jsou až nápadně podobný jiným známějším nožům. Nyní se budeme zabývat falzifikáty – neoriginálními padělky, tedy přesnými kopiemi kvalitních nožů. Podíváme se přesně na konkrétní kopie výrobku firmy Benchmade – typ 47, balisong s čepelí typu Tanto. Porovnáme dva falzifikáty s originálem. Kdo vyrábí dva falzifikáty, se dozvíme jen těžko, protože se samozřejmě výrobek i firma musí tvářit tak, jako by šlo o originál. Abychom si hned nevyzradili „zápletku“ označíme si balisongy písmeny – A, B, C.

Nůž A (na horním obrázku je vlevo) je dodáván s úzkým pouzdrem na pásek s vyšívaným logem, a modrou užší krabičkou s nápisy firmy Benchmade. Tanto čepel obsahuje logo s motýlem a nápisem Bali-song včetně označení modelu 47 a registračním symbolem ®, čepel je dále vybavena dvěma tang piny. Na druhé straně čepele je údajné označení materiálu pro použití čepele a údajného označení výrobce, tedy firmy Benchmade. Na třetím řádku se pyšní nápis U.S.A. Kicker je na noži zbytečný, protože střenky jsou sendvičové konstrukce. O materiálu se bavit nebudeme. Na rukojetích jsou vyhloubeny díry pro dosedání tang pinů. Jako spacer je použitá malá kulatina, žádný složitý tvar spaceru zde nenajdeme, proto není divu, že se západka může dostat do dráhy čepele, ovšem právě pružinka tomu zabrání. Západka je tedy pružinová a nemá na bezpečné rukojeti žádný vyhloubení pro dosedání. Celkově nůž působí lehčím dojmem než ostatní dva. Díry ve střenkách zanechávají mírně odfláknutý dojem. Už tušíte, jde-li o falzifikát nebo originál, nápověd na správnou odpověď bylo napsáno dost.

Nůž B (na horním obrázku uprostřed) je dodáván s širším pouzdrem na pásek, na něm najdeme pouze nápis Benchmade. Krabička, ve které se nůž nacházel, je modrá, popsaná nápisy a logy Benchmade. Krabička se nemusí rozdělávat, funguje jako šuplík. Nůž je vybaven čepelí typu Tanto s jedním tang pinem. Na čepeli najdeme logo firmy Benchmade, včetně označení modelu, materiálu čepele a země původu, stejně jako u nože A. Najdeme zde dvě tloušťky použitých podložek. Jedna strana disponuje širokou podložkou, zatímco strana druhá má dvě užší podložky, jako by výrobce chtěl dorovnat šířku čepele s šířkou střenek. Kdo ví, jaký to má důvod. Na tomto balisongu je kicker účelný, protože nůž je U-kanálové konstrukce. Vyvrtané díry na střenkách jsou o poznání kvalitnější než na noži A. Když se podíváme do střenek, uvidíme, že vrtání děr zasáhlo i dno střenek. Z vnější strany rukojetí najdeme prohlubně pro tang pin, do kterých se schová, když je nůž otevřený. Pružinová západka má doraz, aby se nepotkala s čepelí. Západku lze nastavit, má totiž šroubovací konec. Můžeme si tak sami určit, jakou sílu musíme použít pro stlačení střenek, abychom nůž otevřeli. Na bezpečné rukojeti je vyhloubení pro přesné dosednutí západky. Vypsal jsem dost znaků na to, aby se dalo rozlišit, zda jde o falzifikát nebo o originál.

Nůž C (na horním obrázku je napravo) je dodávám s širším pouzdrem na pásek s modrým nápisem Benchmade a s širší krabičkou, která ovšem není tak vysoká jako u nožů A a B. Krabička se musí klasicky otevírat. Na ní najdeme totožné nápisy jako na předchozích krabičkách, tedy nápisy a loga Benchmade. Balisong s čepelí Tanto, na které najdeme patřičná loga a označení stejně jako na nožích A a B, je U-kanálové konstrukce, proto musí mít i kicker. Vrtané díry ve střenkách jsou kvalitnější než u nože A. Při výrobě čepele došlo k nějaké chybičce, která je vidět v oblasti tangu, mírná nerovnost na straně falešného ostří, kousek nalevo od loga. Na tomto noži stejně jako na „béčku“ najdeme na rukojetích prohlubně pro tang pin a prohlubeň pro dosednutí pružinové západky. I na tomto noži je zamezeno tupění čepele tím, že se západka dostane do dráhy špičky ostří. Už víte, které nože jsou neoriginální?

Rozdílů na nožích je popsáno víc než dost na to, aby zkušený znalec balisongů poznal rozdíl mezi falzifikátem a originálem. Nejen pro ty ostatní tento článek dopíšu až do konce. A vítězem se stává … Ne, takhle jednoduché to zas nebude. Nůž A je ze hry venku hned, jak se dozvíme, že originál by měl mít U-kanálovou konstrukci. Použití dvou tang pinů a malá podlouhlá krabička ho originálu také nepřiblíží. A to jsme k jeho vyloučení ze hry nepoužili hlavní argument, kterým je samotné zpracování nože – myslím nekvalitní zpracování. Pouzdro, které je k noži dodáváno, je úplně mimo mísu pouzder firmy Benchmde z dob, kdy se 47 vyráběla. Takže originál je buď nůž B nebo C. Oba jsou U-kanálové konstrukce. Hlavní rozdíl mezi oběma noži je západka. Nastavovací západka je velice praktická věc, na svých výrobcích jí používá i sám Darrel Ralph, ale firma Bechmade jí nepoužívá. Balisong B není tedy originál, byť má dokonalý doraz západky i jeho dosedací prohlubeň. Celkově se nůž velice podobá originálu, ale další nedostatek, který nás utvrdí, že nůž není originál, se skrývá ve střenkách, přímo na dně – díry od vrtání. Volba podložek je také divná, další nápověda o jaký nůž jde. U obou falzifikátu si lze všimnout, že pod motýlkem na čepeli je označení 47 téměř celý mezi křídly loga s nápisem Bali-song. U originálu, když spojíme nejspodnější body těchto křídel pomyslnou čárou, číslo nám z větší části leží pod touto čárou, u falzifikátů je tomu na přesně opak, číslo je mnohem výš. Je zde ještě spousta rozdílných věcí, které lze ale poznat pokud máme možnost nůž přímo porovnat s originálem. Jedna z nich je šířka čepele nebo rukojetí, další pak použité materiály. Firmy vyrábějící falzifikáty nepoužívají k výrobě střenek titan, jako firma Benchmade. Obyčejná ocel, nebo nerezová ocel je magnetická, titan ne, tak že pomocí magnetu lze odhalit i tohle.

Obecně lze tedy říct, že rozeznat originál od falzifikátu – padělku, je docela těžké, ale není to úplně nemožné. A to i přes to, že mají na sobě dokonalé nápisy a loga firem, které vyrábějí originální nůž. Musíme si zkrátka všímat detailů a to někdy i velice drobných. V tomto porovnání jsme si ukázali, že například porovnání západek může být trochu zavádějící, protože logicky by si člověk řekl, že nastavovací pružinová západka je lepší než pouhá pružinová západka. Nevím kolik přesně je falzifikátů tohoto či jiného modelu, ale jedno lze říct jistě. Padělky se dělají hlavně proto, aby jejich cena byla nižší. Pokud by byl falzifikát tak dokonalý, že by měl všechny patřičné dokonalosti včetně použitých materiálů, dostal by se výrobce na velice podobnou cenu, jako se prodává originál, ale stále by byl jen výrobce kopií. Proto se vždy najde nějaký ten rozdíl a tento rozdíl nás drží od toho, abychom se nenapálili a nekoupili neoriginální nůž za cenu originálního.



© Fix; 11. říjen 2014 

< předchozí        zpět        další >