ČLÁNKY



Každý inovuje jinak




Každá firma nahrazuje své starší modely novějšími, ale změny oproti starší verzi pojednává každá firma jinak. Podíváme se nyní blíže na model od Bredley Kimuru III a jejího nástupce Kimury VI, dále pak na Microtech Tachyon i na nynější verzi Tachyon II a nakonec se podíváme na legendu od Benchmade model 42 a jeho nástupce 62. U posledních dvou firem je rozdíl zahájení mezi výrobou starších modelů a jejich nástupci přes deset let, proto je milovníci nožů přivítali s nadšením (snad většinou), ale v případě firmy Bradley (přesněji Kershaw - která Kimury vyrábí) je to očekávaný a přirozený vývoj. Ale teď popořadě.

Bradley Kimura III je balisong sendvičové konstrukce s Tanto čepelí z nerezové oceli 14C28N a s nerezovými rukojeťmi. Čepel je vybavena tang piny. Nůž má obyčejnou nepružinovou západku. Jeho pokračovatel Kimura VI má tyto parametry stejné. V základních parametrech se liší pouze větší hmotností. Designem se liší pouze díry ve střenkách, ale tvar je stejný. U spacerů na střenkách je u Kimury III prohloubení, u novější Kimury VI nic takového nenajdeme. Čepel je tvarově stejná, ale konkrétními rozměry se lehce liší (viz. foto dole). Podle mého subjektivního názoru se s Kimurou III o něco lépe flipuje, díky tvarům děr v rukojeti se lépe drží. Zvláštností u Kimury VI je, že při flipování díky svým dlouhým podélným dírám zvoní, vydává zvuk jako triangl. Oba balisongy jsou si velice podobní. Vzhledem ke krátkému časovému období mezi uvedemím na trh obou modelů jsou stále oba bez problému k sehnání a to za téměř totožnou cenu - kolem 100$.

Firma Microtech přišla se svým modelem Tachyon již v roce 2001. Výborné zpracování tohoto balisongu jej katapultoval mezi nejlepší produkční motýlky nejen té doby. Na střenky byl použitý titan a pro čepel se používala nerezová ocel 154CM a častěji spíš 14-4CrMo. Hmotnost nože byla jen 119g. Západka byla obyčejná nepružinová. Nový model Tachyon II měl stejnou konstrukci jako jeho přechůdce, tedy sendvičovou s tang piny. Tvary děr na střenkách byly také zachovány, titan na střenkách zůstal, jen z čistě hladného povrchu se stal takový matný neklouzavý povrch, který tvoří na některých fotkách onu namodralou barvu. Čepel se mírně změnila. Dostala tři oválné díry, trochu se změnil Bowie tvar a je vyrobena z nerezové oceli 154CM. Hmotnost nože je 135g, celková velikost je také o dost větší. U verze z roku 2001 si někteří flipeři stěžovali, že by Tachyonu slušela větší velikost hlavně z důvodů manipulace s ním. Nejen proto narostla velikost otevřeného balisongu z 21,7 cm na 25,8 cm. První generace Tachyonu má jinak řešené spacery a má obyčejnou západku. Druhá generace má jednoduší spacery a západka není volně poletující, jde ztuha, proto se při flipování neplete jako u jedničky. Design byl zachován stejně jako druh konstrukce a zachováno bylo i individuální číslování obou sériích. Stejně jako u jedničky lze sehnat světlou nebo tmavou čepel. Co se týká ceny, tak v době prodeje byla první generace ceněna trochu přes 200$, druhá generace se nechá sehnat pod 300$.

A nakonec se podíváme na firmu Benchmade. Její model 42 se hned, po uvedení na trh v roce 2000, stal vrcholem nabídky mezi výbornými balisongy. Konstrukce U-kanálového nože má čepel ze 154CM, dříve měla čepel z 440C a na začátku výroby dokonce 12C27. Střenky jsou z titanu a obyčejná pojistka byla vyměněna za pružinovou. Nůž se hned stal flipovací ikonou číslo jedna, jeho velikost tomu nasvědčovala a umocnila to i jeho ideální hmotnost 125g. V roce 2010 byla jeho výroba ukončena. Většina milovníku balisongu tento čin nechápala, ale co se dalo dělat. V roce 2012 přišla nová BM42 s označením BM62. Nůž má velice podobný design včetně typu čepele Weehawk. Je o něco menší, ale zase o dost těžší (181g). Na novém noži je ale všechno úplně jinak. Nerezová čepel byla nahrazena čepelí z oceli D2, ze které zmizel kicker. Střenky jsou z nerezové oceli, proto ta vysoká hmotnost. Nůž je celkově jinak konstruován, U-kanál byl nahrazen sendvičovou konstrukcí. Tang piny byly nahrazeny zen kolíkem. Zmizela i pružinová západka, která byla nahrazena úplně obyčejnou západkou typu T. Všechny tyto změny se jeví jako kroky vzad. Nahrazovat titan nerezovou ocelí je divné, stejně jako pružinovou západku obyčejnou. I když designově se zlepšilo zpracování povrchu střenek, které je dáno asi použitím materiálů, celkově nůž nedává dojem inovace BM42. Co se ale na BM62 zlepšilo oproti BM42 je zaoblení ostrých hran, nejen na čepeli (kromě ostí samozřejmě) ale i na střenkách. Zpracování obou nožů je výborné. Dodávka obou výrobků firmy Benchmade je stejná - krabička a nylonové pouzdro.

Lze vidět, že každá firma si inovaci představuje jinak. Firma Bradley je věrná zavedené sérii a její obměna je pouze mírně designová, žádná velká překvapení se nekonají, možná je to dáno i tím, že obě Kimury jsou v obchodech součastně. Firma Microtech si dala s nástupcem Tachyonu na čas, ale vyslyšela připomínky k první verzi nože. Zůstala věrna kvalitním materiálům a nezkoušela žádné větší experimenty. Zvětšila nůž, vylepšila západku, ale celkově design zůstal stejný, což mne velice těší. Firma Benchmade svou inovaci pojala asi nejhůře. Tím ovšem nechci říct, že model 62 je nepovedený, vůbec ne, ale vyměnit titan "jen" za nerezovou ocel a pružinovou západku za nepružinovou, působí jako krok zpět. Sama firma se odvolává na stoupající cenu titanu. Zkrátka každá firma si nástupce představuje jinak a podle mě ji nejlépe zvládla firma Microtech.


Rozdíl velikosti čepelí mezi Bradey Kimurou III a VI (vpravo).


Rozdíl spacerů a západky mezi Microtech Tachyon a Tachyon II (vzadu).


Rozdíl hladkosti čepele a rozdíl U-kanálu a sendviče mezi Benchmade 62 a 42 (dole).

© Fix; 2. únor 2013 

< předchozí        zpět        další >