ČLÁNKY



Není cena jako cena




Na obrázku jsou čtyři věci, které nám přinesl rok 2012. První z nich je Google Nexus 7 16GB, tablet, který je velice dobře hodnocen ve své třídě, vždyť je vybaven 1,3GHz čtyřjádrovým procesorem a 1GB operační pamětí. Druhý je stejný tablet, jen je vybaven 32GB pamětí a 3G modemem. Třetí věc na obrázku je balisong Benhmade 62 - vynikající a velice kvalitně zpracovaný nůž a poslední věc je Microtech Tachyon II - použití vynikajících materiálů. Jsou to věci s velice podobnými hodnotami. Kdyby si mohl kdokoliv vybrat mezi dvěma tablety nebo dvěma balisongy, asi by si většina lidí vybrala tablety. Není se co divit, vždyť na této "krabičce" lze sledovat filmy, poslouchat hudbu, číst knihy, hrát hry, surfovat po internetu, číst si tento článek a podobné věci. S nožem lze jen žezat a bodat, s balisongem lze navíc ještě flipovat. Co přináší větší zábavu? Tablet. Sice s ním nelze flipovat a nelze s ním nic uříznout, ale ostatní multimediální zábavu umí dokonale. Přesto každá tato věc má svojí cenu, i když vyjádřena penězi je dost podobná. Srovnávám nesrovnatelné? Ano, ale na druhou stranu - proč ne? Proč nesrovnávat nesrovnatelné, v peněžence lze vyměnit pár papírku za některou z těchto věcí, tak že je přinejmenším spojuje cena, ale i kvalita, i když je každá dvojce naprosto odlišná.

Nexus 7 je špička ve své třídě, proto je to také horká novinka. Svému majiteli přinese spoustu příjemných chvílí např. při jízdě vlakem. Téměř plně nahradí notebook, dokonce ho i překoná výdrží baterie a také potěší svou velikostí. Počáteční cena ještě naroste, protože v základním balení je jen nabíječka, potřebovat budeme určitě sluchátka, nějaký ten obal a popřípadě kabel OTG. O operační systém se nemusíme bát, Google vždy nejnovější verzi Androidu nejprve dodává pro tyto zařízení. Za rok už zase bude novější tablet od jiné firmy a za pár let už bude pouze průměrným tabletem či dokonce už zastaralým modelem. Jeho cena bude klesat a za pár desítek let si jen vzpomeneme, jaká to byla pecka ten Nexus 7 - "Jmenoval se tak? Nějak si už nemůžu vzpomenout!" Tak je to s každou elektronikou, která jde mílovými kroky kupředu.

Ať už s Benchamdem 62 nebo Microtechem Tachyonem II, nedostanete po zakoupení žádné dodatečné aktualizace. Můžete si s nimi sice krátit čas před příjezdem vlaku, ale aby jste se také nedočkali příjezdu policie. Po zakoupení nože už k němu asi nic extra nepotřebujeme, jen ho občas nabrousíme, pokud se s ním nechlubíme ve vitríně. Cena u obou modelů se samozřejmě odvozena od použitých materiálů, nejlepší nerezové oceli a v případě Tachyonu II je to také samotný titan. Ale tyto nože zrají jako víno. To lze snadno dokázat, jejich předchůdci - modely Benchmade 42 a Microtech Tachyon - jsou dnes velice ceněnými noži. Dnes jejich cena už dávno překonala svou prodejní cenu a to i přes to, že se poprvé na trhu objevili před více než deseti lety. Pokud je vlastnil opravdový sběratel, tak jsou i dnes jako nové, reznout nemá co a brousit je také nemá cenu. I po letech budou sloužit a je jedno jestli se s balisongy bude pouze řezat, nebo flipovat. S postupem času se na tyto nože bude vzpomínat stejně jako dnes na jejich předchůdce. A dnes má Tachyon stále své jméno, stejně jako Benchmade. "Tachyon, jo to je nůž, škoda že jsem si ho tenkrát nepořídil, dnes ho už neseženu, a když jó, tak za trojnásobek!"

Pokusil jsem se srovnat nesrovnatelné, srovnával jsem hrušky s jablky, ale i přesto doufám, že většina z vás pochopila, co jsem tímto článkem chtěl říct. Někdo má zkrátka rád techniku a chce s ní držet krok i s tím, že za pár let už bude mimo a nikdy by si nekoupil nic pro něj tak "bezcenného a předraženého" jako je motýlek. Stejně tak sběratel nožů, který dokáže ocenit nápad firmy, kvalitu zpracování a použité materiály. Oba budou mít v rukách to, co pro ně něco znamená a shoda náhod je ta, že to má podobnou cenu. Nechci říkat, která z těchto stran je lepší nebo horší, protože každá strana má něco do sebe a nelze je takto porovnat. A ještě nakonec bych měl dodat fakt, že všechny věci na obrázku vlastním.

© Fix; 12. leden 2013 

< předchozí        zpět        další >